Tuesday, September 27, 2016

Kita punya destinasi


Adalah satu kaedah dalam Islam, kerana Allah menciptakan syurga dan neraka, bererti Allah memang telah menyiapkan para penghuninya.....

Jaulah i-Fillah, Jakarta 2013
Allah memang menurunkan pembantu-pembantu untuk menolong manusia. Tapi pertolongan -Nya tidak menyeluruh. Allah mengutus Rasul dan nabi-nabi sebagai pembantu Allah untuk menolong umat manusia memenangkan pertarungannya melawan syahwat dan setan dalam kehidupannya. Allah menurunkan kitab suci sebagai panduan dan pegangan. Tapi tetap, Allah tidak mematikan setan. Allah memberikan kita akal. Tapi tetap, setan tidak dimatikan.

Allah hanya memberikan kita, manusia ini, dengan perlengkapan tempur dan peralatan perang. Bagaimana cara dan strategi kita bertempur dan berperang, seluruhnya dikembalikan pada manusia itu sendiri. Musuhnya dijelaskan, hasil dari pertarungan juga telah digambarkan. Yang kalah masuk neraka, dan yang menang dijamin syurga.

Dan inilah kaedahnya, syurga itu tidak diberikan secara cuma-cuma pada manusia. Ada harga yang harus kita bayar. Kerana itu Allah menyatakan, 

"Apakah kalian menduga kalian akan masuk syurga dengan ringan. Padahal Allah belum tahu siapa di antara kalian yang berjihad, dan di antara kalian yang bersabar di antara mereka yang berjihad."

Demi Hidup Lebih Baik karya Anis Matta



Friday, July 8, 2016

..be not afraid when you want to say "i want to be me."

I happened to watch queen of the deen with fynn jamal 
and cant stop myself to reminiscing my past, i guess? harhar.
and later, the interesting fynn jamal got me here; intotaqwa pulakk
(mizznina thankyou!)

beautiful poetry mashaAllah *cryyyyyyyy*


Exactly.

btw, i miss doing all the things i used to do (the good one of coz).
robocop-career lifestyle, how can i fix you?

ok, i'm starting with coloring, oh and blog-ing.
hehe


Sunday, October 4, 2015

Perfect timing | Melbourne PART 1


biasanya bila byk sgt frust ni sbb hati tak tenang. 
hati tak tenang sebab... pandai-pandai sambung sendiri ^^' 

-adalah seorang kakak tu-

menulis (tekan keyboard?) selalu ada satu rasa rindu tersendiri dalam diri. dan sebab setiap satu dari kita mempunyai ceritera jalan hidup yang berbeza, rasa suka dengar, suka tahu, suka baca daripada kisah-kisah manusia ni. selalu penuh refleksi untuk diri sendiri. tapi saya selalu merasakan saya seorang yang introvert ; walaupun i believe thats introvert-extrovert things sebenarnya adalah salah satu daripada beribu label-label manusia jee. haha! tak efek sangat pun. ok ini hanyalah pandangan peribadi saje ye?

So, ada ape dengan melbourne?
Sejujurnya, fasa trasisi selalu adalah fasa yang mencabar. dan sampai satu tahap meletops kebabomm. Allah always there for me! macam harini dan ketika itu.. #sayupiluterharu

keputusan ke melbourne seingat saya around a month before departure. rase kejap sangat mase tu. dan rase mcm tawakkal sangat amek decision tu sebab nak pergi agak lame jugaklah kan. tak rasa bazir mase ke? tgh cari keje ni cmne kalau dpt iv? bolehkee jage fateh ni? alamak winter sejuk sangat tahan ke nanti? APEEE, NAIK FLIGHT SORANG-SORANG? mcm mane kalau kena tahan immigration nnt? bole ke ni?

SubhanAllah, i think that is the best decison i ever madeeeee.(Indeed, Allah's plan always amazed me) :') pergi ke melboune. pergi membawa diri. tukar environment. i am at my lowest peak at that time. so complicated. pasang niat siap-siap. doa banyak-banyak.

i want to be better.
i want to be better.
i want to be better.

dan disini, ku belajar how to travel sorang-sorang. 8 jam dalam flight. haa rasakan! selama ni kalau naik flight selalu bergantung dekat orang lain je kan. main ikut je huhuhu. tawakkal memang diuji lagi dan lagi....

bile jejak je luar airport melbourne, that feeling. that feeling yang tak tahu nak ceritakan macam mana. macam; Allah save me. YES, Allah save me daripada semua gundah-gulana bertimpa-timpa dkt malaysia tu. Oh hello, ME!


dan begitu juga untuk hari ini.
untuk ukhti yang penat-penat baru balik dari mukhayyam, sanggup melayan luahan perasaan air mata darah (read: hiperbola) diri ini. that feeling. that feeling.

Yes syahidah, 
Allah is always there to heal you.

oh and, meet my boss during my winter di melbourne

fateh yang soleh wa musleh wa hensemmm. hehehe

sebab sampai sekarang orang dok tanyee eh bile balik dari melbourne? eh aritu buat ape dekat melbourne? so yesss, semoga sedikit memori yang tercipta di ceruk australia yang sekejap itu boleh menjadi salah satu kisah-kisah refleksi kiteee,

ps: so many things to share sampai tak tahu macam mane nak cerita. Lols! so kite tunggu ade idea nak buat episode macam mane ye. 

Wednesday, August 5, 2015

Menjadi hujan

blog berhabukk *lap dengan kain basah. heh*


Ajari aku menggunakan pena...

untuk hari ini, dari persiapan yang benar-benar padu tapi hati selalu bertelingkah sampai ke detik-detik terakhir, kata mereka:

'kalau rasa berat hati, tak payah pergi'

Entah kenapa. Soothing.

'Jom breakfast! lepastu kita pergi-lah memana'

Orang-orang dewasa itu aneh...
Mereka bilang menyukai hujan?

Dengan muka excited melompat sebab akhirnya, jejak juga dekat kedai buku feveret setelah sekian lame tak pergi, kegawatan ekonomi diri sendiri bukan penyebab tak boleh cuci mata. haha! dan sebab plan pagi yang tak jadi. kakak pula cuti; apelagi...

'kaklong, try-lah baca buku ni. Walaupun syida tak bace lagi buku ni, tapi suka sangat author dia. Amru Khalid superb!' sambil menunjuk buku Ada Syurga di Rumahku. kaklong pula cepat-cepat tutup buku Cinta di Rumah Hassan Al-Banna yang sedang diselak-selak tadi.

'Syida dah ade buku tadi, nnt pinjam je-lah dkt rumah hehe' sambil buat muka duapuluh sen.

'Alaaa. Ni pun indon juga lah. nak cari yang pasal isteri-isteri tapi takde yang melayu ke?'

Sambil berkerut-kerut dahi mencari buku melayu yang sesuai..'hmm, suka fatimah syarha juga tapi err tajuk dia. haha. eh haah lah, tak der buku pasal isteri-isteri sangat. nak kena tulis satu ni' jawapan respons.

Sambil tergelak kaklong balas 'lepas kahwin nanti boleh-lah tulis.'

'Tengok syida beli apa' sambil sengih menunjuk buku Momentum Kebangkitan dan terus bercerita tentang Anis Matta.

'Uish, jangan layan benda parti-parti sangat lah. haha.'

'luls takpelahh, dia hebat kott. orang-orang hebat tulisan dia power.'

aku rasa.. kita tidak akan mengerti hujan
kecuali dengan menjadi hujan itu sendiri.

dan alkisah-nya sepanjang perjalanan balik
baru termenung tersedar memang bahan bacaan banyak dalam bahasa indonesia, movie best-best pun tengak indonesia punya, dan sentiasa merindui moment-moment di indonesia. Ah, rindu!

dan juga terus tersentap menyentap diri.
tentang rentang kehidupan. tentang masa depan. tentang karier. tentang menjadi wanita. tentang bagaimana, hari ini; aku bisa menjadi hujan?

bahawa ia akan turun,
dan ia tiduk peduli dengan banyak orang yang menyesali kehadirannya...


udah-udah lah wahai diri bercakap mahu mengubah sekitar dan dunia. sudah meningkatkah perubahan-mu?

tidak perlu menghabiskan pikiran dan hati kita 
untuk orang-orang yang tidak menyukai hati kita
lebih baik kita curahkan hati
untuk orang-orang yang menghargai keberadaan kita
untuk orang-orang yang mencintai kita dan menunggu kita!

meski jumlahnya.. mungkin tidak banyak...

karena sungguh, akan selalu ada orang yang tidak menyukaimu...



harini aku akan menjadi hujan.
biar aku jatuh di hatimu, dan kamu tidak bisa menghindarinya



atau mungkin,
menjadi salji?

ah, rindu lagi.


Monday, March 30, 2015

Birthdayyyy #30032015


Disebabkan titik pertemuan yang menjadi garis panjang persahabatan hingga kini (sampai Syura, inshaAllah!) bermula di blog, so harus-lah ucapan hari lahir juga di blog kan. hihihi

Sanah helwah ukhti habibatyyy! Umur is just a number, semoga hamasah sentiasa segar sampai hujung nyawa hehe.

Sejujurnya, pertama kali masuk ke universiti itu, terus doa byk-byk semoga dipertemukan dengan teman-teman yang baik dan sama-sama berusaha menjadi sempurna di sisi Allah. Kawasan yang baru dan asing, tak kenal seorang pun masa tu, mmg benar-benar menjadi tempat yang cukup baik bagi menutup kisah lepas menjadi pedoman dan mulakan lembaran baru penuh senyuman. Benarlah, kalau mahu berubah silakan berhijrah! sangat membantu :)

Dan Allah mentakdirkan anis hadir, lewat doa-doa itu! Jazakillahu khairan katheera anis, sebab mampu bersabar dan cuba memahami saya selama ini. Banyak sangat belajar dari anis dan rasa anis banyak sangat melengkapi sisi-sisi kurangnya syahidahsith ni. I guess, bakal zauj nnt pun mungkin ada sisi-sisi dari anis? hahaha.

Anis, semoga sentiasa berusaha untuk ikhlas di jalan ini, kerana akhirnya, yang benar-benar ikhlas sahaja akan terus kekal di jalan ini :) Semoga Allah terus menerus memberikan anis kekuatan, kecintaan, kesabaran dalam menghadapi dunia dan seisinya yang penuh dengan cabaran dan rintangan. Menjadi cantik dan fofular di penduduk langit :) Pandang-lah setiap insan yang hadir dengan pandangan rahmah dan cinta, kerana itulah dakwah yang kita bawa.

Saban hari sering menemukan, betapa besarnya kecintaan ar-Rasul dalam semua perkara dan betapa indahnya Islam yang dibawa baginda. O Allah, moga engkau tsabatkan dan satukan hati-hati kami, kuatkan mujahadah dan kesabaran kami dalam mencontohi Nabi yang mulia itu, penuhkan dada-dada dan mulut-mulut kami dengan ayat-ayat suci Al-Quran Mu. Ameen..

Catatan buku oleh Muhammad Lili Nur Aulia ada mencoretkan kata-kata Ibnul Qayyim...

"Suatu keuntungan, kebaikan, kenikmatan, kesempurnaan,
semuanya takkan diperoleh kecuali dengan merasakan kesulitan.
Takkan bisa dicapai kecuali melewati jembatan keletihan.
Semua orang cerdik pandai, sepakat bahwa kenikmatan tidak didapati melalui kenikmatan.
Dan bahwa orang lebih mengutamakan istirahat, kelak akan kehilangan istirahat.
Dan bahwa kebahagiaan dan kenikmatan itu tergantung sejauh mana seseorang melewati kengeriaan dan memikul beban dalam memperolehnya.
Tak ada kebahagiaan bagi orang yang tak memiliki obsesi untuk bahagia.
Tak ada kelezatan bagi orang yang tak bersabar memperolehnya.
Tak ada kenikmatan bagi orang yang tidak mau berkorban untuk kenikmatan,
tidak ada istirahat bagi orang yang tak mau berletih-letih untuk istirahat."


Seperti juga dikatakan oleh Al Mutanabbi..

Jika jiwa telah menjadi besar.
Akan letihlah jasad memenuhi hasratnya



Anis, selamat membesarkan jiwa, bersama! :')
May Allah bless. Lovee you always. fillah.

Wednesday, January 21, 2015

..pemudah jalan ke Syurga, dan neraka?

semakin 'belajar' tentang ilmu ini, semakin rasa macam hmm hmm
best. menakutkan. 
dengan konferens-konferens riang yang di dengar, taujihat mkck pkck ibunda bila berjumpa, sharing moments dengan manusia-manusia istimewa, buku-buku, teguran zass keng-kawan (luls)

semakin menemukan.. diri sendiri yang penuh tidak kesediaan
tapi kate seorang teman,  kita akan sentiasa rase tak bersedia sampai bile-bile.
indeed, Allah jua-lah yang paling tahu akan bilakah tepat masanya, tepatlah orangnya, cukuplah kesediaannyaa.. untuk tiap-tiap dari kita. SubhanAllah!
Semoga, Allah memberikan kita ketenangan dan memberikan rezeki ini dengan cara yang paling berkah dan diredhai-Nya.

Jazakillahu khairan kathira kakak-penulis, for sharing this beautiful video salim a. fillah :) dah lame download (setelah di promote! luls) tapi baru berkesempatan untuk dengar, lihat, hadam & mengomen. harhar. akibat tunggu di terminal bas sambil makan pagi yang sedapp. perfect combo, nyums! best sangat taw video ni. banyak sangat point penting dalam segala segi.  a-must watch dan tak terdaya nak tulis tiap-tiapnya ^^ 



sambil tengok, sambil keluar perkatan-perkataan:

Oh!
Ahha!
Ohmaii!
Cheesy-nya!
Sobs!
SubhanAllah!
Wow!


dan kerana, ilmu itu adalah satu proses  pengembangan utk digunakan di akal, hati dan jasad. setiap masa, bukan hanya di sesuatu umur atau kejadian :)
semoga, Allah terus mengurniakan kesabaran, mujahadah, keyakinan utuh akan janjiNya dan basirah-Nya dalam peningkatan iman dan amal. Ameen.


"ada dua sungai bergabung jadi satu, aliran-nya lebih besar.
ada juga panas dan dingin ketemu supaya jadi hangat.
ada juga kemudian lautan yang tenang ketemu angin yang ribut, jadinya badai.

rumusnya bisa berbeda-beda, tetapi yang sama..
RUH-nya. JIWA-nya"

Monday, December 22, 2014

Ayuh bercinta; cafe-taria! :p


Perut berkoncong mengetuk-ngetuk muzik menjemput bidadari. breakfast tadi pukul 9pagi camtu, tak sempat makan tengahari dan sekarang 5.33petang. ahh, sudahh! tadi tak terasa pula perut meragam depan supervisor. habis je consultation, terus start muzik dalam perut.

orang kate, bile kite beri dan buat dengan penuh Cinta, kita tak akan rase lama dan sengsara. hmm hmm. tapi betul-lah, supervisor-ku memang berkepuk-kepuk dengan Cinta! he he. tak kesah-lah manusia lain kate ape ^_^

macam kakak lab assistant, yang dari tolong run-kan machine, sampai boleh tetiba masuk promote kain pasang cotton jualan-nya dan keluar pertanyaan chomel: "best tak dengan Dr. F? saya-kan suke buat lab dengan dia, nampak sangat dia ikhlas nk tolong students" luls. kak H ni chomel sangat.

dah, sudah mengenang kisah lama.

lepas solat asar, terus kunci lab dan pergi cafee. sambil buat muka seposen dekat makcik jual kuih yang tengah basuh tangan "makcik, kuih ape je yang ade petang ni? laparr" sambil memegang nasi dan lauk penuh di pinggan dan beratur dekat kaunter nak bayar --"

"ade-ade, goreng pisang ade. panas lagi ni. meh duduk dkt sini" sambil menyahut penuh Cinta. dan itulah pertama kali duduk dekat ruang cafe luar tu, sebab selalu pakcik, brothers yang makan dkt area luar ni. kebetulan, tak de org. dah balik ke bilik masing-masing agaknya. tinggal-lah aku, makcik dan pakcik jual roti canai dan pekerja cleaner brother di situ. salim namenya kalau tak silap.

hujan renyai-renyai. makcik pulak sibuk kehulur-kehilir, bosan barangkali. kelihatan pula pakcik roti canai dan salim berborak-borak bertanya khabar dan cerita di depan mata. hujan pula tiada tanda nak berhenti. pemandangan dkt area luar cafee ni, wahh best sangat! tambah dengan, di melihat terkedek-kedek anak pakcik roti canai memberikan pinggan berisi roti canai marvellous penuh cinta kepada salim. dan pakcik berkali-kali refuse untuk terima duit dari-nya. "pakcik belanja". ahh, penuh Cinta! :)

dan kini, marilah kembali ke bumi nyata. contengan-contengan pun sudah mewarnai draft thesis yang dihantar tadi, ibarat contengan azfar si anak buah comel-ku itu. kuikui. contengan penuh Cinta katenya. #gelaksopantutupmulut

oh dan ye, Dr. F kate.. buat thesis macam buat story book. so maybe bole banyak-kan berblog mungkin untuk prektis? harhar. ok tak lawak.

Selamat berCinta!